Energiförsörjningen till sågverket och fjärrvärmetjänsterna fortsätter


2022-06-18

Veitsiluoto sågverk.
Bild: Nevel
Veitsiluoto sågverk.

Nevel och Stora Enso samarbetar för att säkerställa kontinuitet i energiinfrastrukturen vid Veitsiluoto sågverk.

Nevel och Stora Enso Veitsiluoto Oy har ingått ett avtal för implementering av energiinfrastrukturtjänster vid Veitsiluoto sågverk i Finland. Nevel kommer att köpa områdets fjärrvärmenät av Stora Enso och därmed säkerställa kontinuitet i tjänsten för boende och fastigheter i området. Nevel har även tecknat ett kontrakt för att leverera energi till Stora Ensos sågverk i Veitsiluoto.

Samarbetet med Nevel kommer att säkerställa att värme- och energiförsörjningen till området fortsätter när pappersbruket avvecklats, såsom Stora Enso tidigare meddelat.

Enligt villkoren i samarbetsavtalet kommer Nevel att ansvara för fjärrvärmenätet som betjänar boende i området. Nevel planerar att investera i en ny pannanläggning för biobränsle med en kapacitet om 11 MW och i en rökgaskondensor vid sågverket i Veitsiluoto, vilket kommer att minska utsläppen från värmeproduktionen.

– Vi är engagerade i den långsiktiga utvecklingen av den industriella energiinfrastrukturen och vi kommer att säkerställa tillgången till fjärrvärme på konkurrensmässiga vilkor för de som bor i närområdet. Detta passar perfekt in i vår strategi som fokuserar på att utveckla våra industritjänster och fjärrvärmeverksamet. Det är viktigt för oss att arbeta tillsammans på lång sikt för att bistå både våra kunder och samhället i stort, när vi alla går mot en klimatpositiv framtid, säger Thomas Luther, vd på Nevel.

– Samarbetet med Nevel komer att ytterligare stärka energiinfrastrukturen i Vesiluotoområdet och därmed öka möjligheterna för hållbar och långsiktig affärsverksamhet, säger Seppo Parvi, finanschef, vice vd och Finlandschef på Stora Enso.


Källa: NevelEnergiförsörjningen till sågverket och fjärrvärmetjänsterna fortsätter.