Södra i stort samarbete med Lindex – producerar en miljon plagg av OnceMore


2022-06-20

Bild: Södra

En miljon klädesplagg gjorda av textilavfall och förnybar skogsråvara. Det blir resultatet av ett nytt samarbete mellan Södra och skandinaviska modeföretaget Lindex. Plaggen kommer finnas i Lindex sortiment från början av 2023.

OnceMore från Södra är världens första storskaliga process för återvinning av textil av blandmaterial. Processen kombinerar textilavfall med förnybar skogsråvara från det sydsvenska familjeskogsbruket, vilket ger en högkvalitativ textilmassa.

Nu tar Lindex in 250 ton viskosfiber helt och hållet baserat på OnceMore-massan. Modeföretaget kommer producera närmare en miljon plagg av den nya fibern, vilka kommer att finnas i sortimentet med start i början av 2023. Plaggen kommer att säljas i Lindex butiker och på lindex.com.

– I dag återvinns bara en bråkdel av de 100 miljoner ton textilier som produceras i världen varje år. Med OnceMore har Södra skapat en unik lösning för att ta textil in i den cirkulära bioekonomin – och med en miljon OnceMore-baserade plagg tar vi nu ett viktigt steg i utvecklingen. Vi är glada över att göra det i samarbete med en aktör som Lindex. Tillsammans kan vi göra skillnad, säger Lotta Lyrå, vd för Södra.


Lindex: OnceMore en viktig möjliggörare för cirkularitet
OnceMore-massan produceras vid Södras massabruk i Mörrum i Blekinge. Produktionen baseras på förädling av förnybar skogsråvara från Södras medlemmars hållbart skötta skogar samt återvinning av textilavfall. Textilavfallet samlas in i norra Europa och är bland annat gamla lakan, handdukar, kläder eller andra textilier.

För Lindex är samarbetet en viktig del i deras hållbarhetslöfte – att göra skillnad för framtida generationer – och där ett av målen är att 100 procent av Lindex material ska vara återvunna eller komma från hållbara källor till år 2025.

– I dag finns det stora utmaningar kring storskalig återvinning av textil där OnceMore är en viktig möjliggörare. Genom vårt samarbete kan vi bidra till en mer hållbar textilindustri samtidigt som vi tar ytterligare kliv på vår cirkulära resa och minskar vår miljöpåverkan, säger Annette Tenstam, Strategic Lead Circularity & Environmental Sustainability på Lindex.


Källa: Södra