Emil Hansson kniper platsen till TIMBERSPORTS VM – Ferry Svan diskvalificerad i sista rundan


2022-08-29

Emil Hansson, 21, tog hem segern efter en imponerande tid i grenen Hot Saw. Titeln som nordisk mästare innebär dessutom att det blir Hansson som representerar Sverige i individuella VM, som i år arrangeras i Partille Arena.
Bild: STIHL TIMBERSPORTS
Emil Hansson, 21, tog hem segern efter en imponerande tid i grenen Hot Saw. Titeln som nordisk mästare innebär dessutom att det blir Hansson som representerar Sverige i individuella VM, som i år arrangeras i Partille Arena.

Under lördagen samlades den nordiska TIMBERSPORTS eliten i Stenkullen, utanför Göteborg, för att göra upp i Nordiska Mästerskapen 2022. Utöver att titeln som nordisk mästare stod på spel, skulle en seger även innebära en plats i individuella VM. Efter otroligt jämna heat mellan Ferry Svan och Emil Hansson gick Hansson vinnande ur mästerskapet, efter att Svan diskvalificerat sig i sista grenen. 21-årige Emil Hansson från Mora blir därmed den atlet som representerar Sverige på hemmaplan i Partille Arena i oktober.

TIMBERSPORTS® säsongen, som startade redan i maj, har varit tävlingstät för de svenska atleterna. Under lördagen ställdes allt på sin spets när Nordiska Mästerskapen tog plats i Stenkullen, strax utanför Göteborg. Här samlades atleter från alla tävlingsklasser (PRO, Intermediate, Rookie och Women) för att kora en nordisk mästare i respektive klass. I PRO-klassen väntades tuffa heat. De svenska atleterna har bjudit på ett fint tävlingsår, inte minst Emil Hansson och Ferry Svan, som var tippade att göra upp om titeln.

De svenska atleterna Svan, Hansson, Svadling och Skye presterade på en hög nivå genom hela tävlingen. När det var dags för sista grenen, Hot Saw, låg Ferry i ledning. Emil plockade hem ett nordiskt rekord på 5.89 sekunder och när Svan gick upp på scen för sitt sista heat stod mycket på spel. Efter en rekordtid på 5.73 konstaterades Svan diskvalificerad, efter att ha sågat över utsatt markering – och Emil Hansson utropades ny nordisk mästare.

– Jag gick in med målet om att få en bättre tävlingsdag än vad jag hade senast, under Nordic Cup i Orsa då jag hade en dålig känsla. Jag hade kvar den känslan i de två första grenarna, men sen kom Standing Block Chop. Där kände jag mig säker och gjorde en bra tid – och så lyckades jag hämta i kapp, säger Hansson.

– Nu ska jag hem, ladda om och träna ännu mer på de grenar jag vill förbättra mig i. Sen tar jag såklart med mig allt det positiva. Det kommer vara många duktiga atleter i VM och jag lär vara yngst. Jag vågar inte säga något om mina chanser än. Det är ändå sex grenar och det är det som är så klurigt, man måste vara duktig i alla. Man har inte riktigt råd att tappa någonstans, säger Hansson.

Ferry Svan, 25, var favorittippad inför tävlingen och har länge haft som personligt mål att vinna Nordiska Mästerskapen för att få representera Sverige i den individuella tävlingen under höstens VM. Lördagens resultat innebär att Svan får stå över individuella VM och därmed fokusera på VM:s lagtävling som går den 28 oktober.

– Egentligen är jag nöjd med min insats idag. Det är bara de där få millimetrarna på Hot Saw som gick över linjen. Jag är förstås väldigt besviken, men det är så det är i den här sporten – det är små marginaler, säger Ferry Svan.

– Nästa tävling är European Nations i Schweiz, vilket är ett bra tillfälle för revansch. Sedan blir det full fokus på lagtävlingen under hemma-VM i Göteborg, där jag tror att vi har bra chanser. Vi har ett väldigt starkt lag, vilket syntes på konkurrensen idag, avslutar Svan.


Idel guldmedaljer för Sverige i de andra tävlingsklasserna
Även i de andra tävlingsklasserna plockade Sverige hem guld. I damklassen, som för första gången arrangerades under Nordiska Mästerskapen, tog svenske Tove Njåstad hem förstaplatsen. I Rookie-klassen segrade Adam Bjöns efter imponerande heat och Emil Svensson knep guldmedaljen i tävlingsklassen Intermediate. Under söndagen väntas lagtävling då de nordiska landslagen möts.


Källa: STIHL Timbersports