Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Setra levererar trästommen till nya Electrolux-kvarteret


2022-09-27

Setra har fått uppdraget att leverera närproducerat KL-trä och limträ till första byggetappen av Greenhouse Sthlm, det klimatsmarta kvarter som Electrolux utvecklar på Kungsholmen i Stockholm. Totalt handlar det om cirka 5 000 kubikmeter KL-trä och 600 kubikmeter limträ som tillverkas vid Setras träindustricenter i Långshyttan i Dalarna. Leveranserna startar under 2023.

De närmaste åren ska Electrolux bygga ut sitt huvudkontor i centrala Stockholm. Under namnet Greenhouse Sthlm utvecklas hela kvarteret till en grönare och mer hållbar plats. Bland annat uppförs 100 nya bostadsrätter och odlingslotter på taket.

– Vi är väldigt glada över att få vara en del av detta tongivande projekt. Det här faller in i vår strategi om hållbara träprodukter till byggindustrin. Vid vårt träindustricenter i Långshyttan erbjuder vi specialistkompetens inom flera områden för byggande med trästommar. Oavsett om det gäller kontor, bostäder eller publika lokaler så går byggbranschen mot mer hållbara materialval där trä spelar en viktig roll, säger Daniel Halvarsson, Setras affärschef för bygglösningar och komponenter.

Projektets bruttoarea är 14 000 kvadratmeter, varav 8 000 utgörs av kontorsyta och 6 000 av lägenhetsyta. Stommen till kontoret levereras på totalentreprenad i samarbete med Byggpartner, medan lägenheterna tillverkas i moduler av Nock Massiva Trähus. För arkitektarbetet står Archus.

– Vi på Byggpartner har sedan tidigare ett nära samarbete med Setra och monterar i det här fallet trästommarna på uppdrag av Skanska. En av de saker som gör Greenhouse Sthlm till ett så intressant projekt är att Electrolux som beställare gör väldigt medvetna val, säger Andreas Vestlund, Byggpartners projektchef inom området Affär.

Det bekräftas av Ulrika Kågström, fastighetschef på Electrolux.
– Som ett ledande företag inom hållbarhet vill vi bidra till stadsutveckling och ett mer hållbart byggande och boende. Genom att använda trä från de mellansvenska skogarna kan vi minska de nya byggnadernas klimatavtryck. Vi hoppas att husen får leva vidare i många generationer så att de kan binda koldioxid under lång tid, säger hon.

De klimatsmarta trästommarna får dessutom en visuellt framträdande roll i form av glasade fasader.
– Trä är ett fantastiskt material på så många sätt! Att kliva in i ett hus som är byggt i trä ger en särskild känsla. Det har vi valt att lyfta fram även i arkitekturen, förklarar Ulrika Kågström.


Fakta: Setras fabrik för KL-trä
Fabriken för korslimmat trä är en del av Setras träindustricenter i Långshyttan, södra Dalarna. Där tillverkas även limträ och träkomponenter. Setras värdekedja är väldigt kort från skogen till färdiga träprodukter vilket ger ett lågt klimatavtryck. Från fabriken i södra Dalarna sköts transporterna av ett åkeri som endast använder biodrivmedel till Storstockholm och Mälardalen. Byggelementen levereras i exakt rätt ordning och gör montaget på byggsajten effektivt.


Fakta: Greenhouse Sthlm
Det innovativa byggnadsprojektet Greenhouse Sthlm kan beskrivas som en grön stad i staden. När allt står klart 2033 kommer omkring 3 000 personer att arbeta och bo i kvarteret. Här skapas även ett nytt torg och lokaler för restaurang, kafé, butiker och träningsanläggning. Hela förnyelsen utgår från gröna och klimatsmarta lösningar – och det mesta byggs i trä. Det medvetna hållbarhetsarbetet innebär även att de nya hus som byggs kommer att miljö- och klimatcertifieras. Det ska ske enligt BREEAM Outstanding för kontor, Svanen för bostäder och NollCO2 för både kontor och bostäder. NollCO2 är Swedish Green Building Councils nya certifieringsstandard för klimatneutralt byggande.


Källa: Setra

Tipsa en vn Skriv ut





Mest lästa











Tole Verktyg

Baxi

Bamseprodukter

bamseprodukter-skyddaklader

Markusson








Industrinät

Skogshubben

Interagro Side

mekwood

Tatec

bengtssons
Unica Media AB
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se