Setra först i Sverige med fuktskydd för KL-trä


2022-06-16

Bild: Setra

Träindustriföretaget Setra är först i Sverige med att erbjuda ett nytt fuktskydd för stommar i korslimmat trä. Skyddet appliceras direkt i fabriken och förenklar byggprocessen.
– Att förhålla sig till väder och fukt är en ständigt aktuell fråga i byggbranschen, oavsett vilket material man arbetar med. Det känns oerhört bra att kunna erbjuda en effektiv lösning som underlättar på byggarbetsplatsen och gör det ännu smidigare att bygga med stommar av trä, säger Theres Jansson, säljare av KL-trä på Setra.


Fuktskyddet Wetguard200SA tillverkas av Schweiziska Siga Cover AG. Det består av ett avancerat membran som låter trästommen andas och släpper ut fukt i ångfas, men samtidigt skyddar mot att vatten och annan smuts tränger in. Skyddet appliceras på ytor som bjälklag och ändträn när stommarna tillverkas i Setras fabrik för korslimmat trä.

– Wetguard gör att bygget kan löpa på oavsett väder och byggbolagen slipper tänka på traditionella väderskydd som tält, vilket som kostar både tid och pengar att montera, säger Theres Jansson.

Metoden har testats av Setra, Byggpartner och Siga i stor skala under olika årstider. Alla mätningar visar att det skyddade träet klarar gränsvärdena för fukt med stor marginal, trots att stommarna utsatts för hårt väder.

– Wetguard200SA är framtagen initialt till KL-bjälklag som väderskydd i uppförandefas. Vi är glada att Setra som i samarbete testat produkten under en längre tid, nu erbjuder alla sina kunder förapplicerad Wetguard direkt ifrån sin produktion, säger Mattias Rudin, produktrådvifare på Siga.

– Genom att öka branschens kompentens kring träbyggande och utveckla nya metoder som denna vill vi göra det enklare att välja stommar i trä. Vi vet redan att trästommar både kortar ner byggtiden och har avsevärt lägre klimatpåverkan än konventionella byggmaterial, säger Theres Jansson.


Källa: Setra

Tipsa en vän     Skriv ut


Mest lästa

DasaTole Verktyg

riga-wood_360x250
Industrinät
Unica Media AB
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se