Stor framgång för Södras björkfröodlinga


2023-12-07

<span>Björkfrö vid växtfröhusodlingen i Falkenberg</span><div><span style=\
Bild:Malin Arnesson
Björkfrö vid växtfröhusodlingen i Falkenberg
 


Efter flera års intensivt arbete med att få fram högkvalitativa björkfrön har Södra nu  skördat en stor mängd björkfrö i växthusfröodlingen i Falkenberg. Fröerna kommer att användas för att driva fram förädlade björkplantor med goda egenskaper, vilket gynnar tillväxten och mångfalden i familjeskogsbrukens skogar.

Tillgången på förädlat björkfrö till odling av plantor med goda egenskaper som exempelvis hög tillväxt, raka stammar och finkvistigt virke, har länge varit begränsad. Samtidigt har skogsägarnas efterfrågan på björkplantor varit betydligt högre än vad Södra har kunnat producera och leverera.  

För några år sedan byggde Södra därför ett växthus speciellt avsett för björkfröodling vid plantskolan i Falkenberg. Ett intensivt arbete med att få fram högkvalitativa björkfrön för framtidens skogar satte i gång – ett arbete som nu har gett resultat i form av en riklig skörd av björkfrö. 

- Vi såg en vikande tillgång på björkfrö samtidigt som fler och fler skogsägare började intressera sig för björk. Därför beslutade vi att testa att odla fram fröer på egen hand. Efter några år av intensivt arbete och stort engagemang bland medarbetarna, är det glädjande att vår satsning så snabbt har visat sig vara framgångsrik säger Magnus Petersson, skogsbrukschef på Södra. 

De skördade björkfröna kommer att sås in på plantskolan under våren 2024 och våren 2025 kommer det att finnas björkplantor med fina egenskaper till salu. 

- Björkplantor är en snabb och rolig produkt att jobba med och redan våren 2025 räknar vi med att ha många björkplantor klara för försäljning. Vi har nu en modell och en metodik för hur vi vill jobba med björkfröodling och vi tror att det finns möjlighet att skala upp produktionen framåt, säger  Johan Henriksson, odlingschef i Falkenberg. 

Familjeskogsbrukens intresse för olika trädslag ökar och det gör också önskan om och kraven på större biologisk mångfald i skogen. Södra stödjer därför på olika sätt ett mer variationsrikt skogsbruk, bland annat genom att öka både den egna och skogsägarnas kunskaper om en bredare palett av skogsträd. Björkfröodlingen i Falkenberg ägs tillsammans med Sveaskog. Södra driver och förvaltar fröodlingen, och Sveaskog står för halva kostnaden och får också halva fröskörden. Björkklonerna som används till fröodlingen kommer från Skogforsks långsiktiga förädlingsarbete med björk som nu kan växlas upp genom en högre frö-och plantproduktion.  


Källa: Södra 


Tipsa en vn Skriv ut

Mest lästaTole Verktyg

Baxi

Bamseprodukter

bamseprodukter-skyddaklader

Markusson
Industrinät

Skogshubben

Interagro Side

mekwood
Unica Media AB
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se