Stora skillnader i marknaden för skogsmaskiner mellan Finland och Sverige


2018-03-20

<span class=\
Bild: Skogsforum
Ponsse Scorpion King skördare.

<span class=\
Bild: Skogsforum
Marknadsandelar för skotare i Finland.

<span class=\
Bild: Skogsforum
Marknadsandelar för skördare i Finland.

<span class=\
Bild: Skogsforum
Marknadsandel Skotare 2015-2017 i Finland.

<span class=\
Bild: Skogsforum
Marknadsandel skördare 2015-2017 i Finland.

Antal skotare per viktklass i Sverige och Finland.
Bild: Skogsforum
Antal skotare per viktklass i Sverige och Finland.

Totalt antal registrerade skotare i Sverige och Finland.
Bild: Skogsforum
Totalt antal registrerade skotare i Sverige och Finland.

Genomsnittlig lastvikt för skotare i Sverige och Finland.
Bild: Skogsforum
Genomsnittlig lastvikt för skotare i Sverige och Finland.

Skogsforum.se har tittat på registreringsstatistik för den finska skogsmaskinmarknaden. Jämfört med den svenska marknaden registreras ca 75-80% av antalet maskiner. Finskt och svenskt skogsbruk har stora likheter men sett till marknadsandelar och storleksklasser för skogsmaskiner finns det stora skillnader.


I Finland registreras även skördare så nu ges för första gången en bra uppfattning om hur många skördare som säljs i förhållande till antalet skotare. Relationen i Finland är i stort sett 1:1, d v s att det registreras lika många skördare som skotare med viss variation mellan åren. I Sverige råder en allmän uppfattning bland tillverkarna om att det säljs något fler skotare än skördare och det kan säkert vara så då det finns fler skillnader som redovisas längre ner i texten.

Ponsse dominerar i Finland

Den finska marknaden domineras totalt av en tillverkare som under 2017 sålde lika många maskiner som både tvåan och trean tillsammans. Vi pratar om helfinska tillverkaren Ponsse som 2017 hade en marknadsandel i Finland på 49% för skördare och 45% för skotare. I Sverige hade Ponsse en marknadsandel om 15% på skotare under 2017.

Tvåa på den finska marknaden är John Deere som legat relativt stadigt runt 30 % marknadsandel för både skotare och skördare sedan 2015. Marknadstrea är Komatsu som ligger relativt stadigt runt knappa 20% när det gäller skördare men som tappar marknad för skotare. Från 24% marknadsandel 2015 till 18% 2017.

Litet utrymme för mindre tillverkare

Om man ser hur stor marknadsandel de tre största tillverkarna har i Finland hamnar man på 92% för skotare och 97% för skördare. Det här ger inte mycket utrymme för mindre tillverkare men när det gäller skotare har övriga tillverkare ökat något på de störres bekostnad sedan 2015. När det gäller skördare har det gått åt andra hållet.

Motsvarande siffror för den svenska marknaden är att de tre största (samma företag som i Finland, d v s John Deere, Komatsu och Ponsse) har 80% av marknaden för skotare. De tre störstas andelen av skotarmarknaden har minskat sedan 2015 (83%).

Tufft marknad för svenska maskiner

Helsvenska tillverkare som Gremo, EcoLog och Rottne är sällsynta i den finska skogen. Gremo har valt att inte vara verksam på den finska marknaden men Ecolog och Rottne har ambitioner. EcoLog har funnits i Finland under en längre tid medan Rottne under 2015 beslutade sig för att satsa på Finland. Tittar man i registreringsstatistiken så ser det ganska tufft ut för svenskarna. EcoLog sålde en skotare under 2015 och Rottne en skotare under 2017.

En annan tillverkare som har det tufft är finska Logset som tappar marknadsandelar på skotare och som endast säljer enstaka skördare.

Finland, en betydligt mer homogen marknad

En tydlig skillnad som finns mellan den svenska och den finska skotarmarknaden är att man använder maskiner inom ett snävare storlekssegment i Finland. De minsta skotarna, med lastvikter runt 10 ton är ovanliga i Finland och de största skotarna i 20-tonsklassen används inte alls. I diagrammet syns tydligt hur de finska skotarna är koncentrerade inom 12 till 15-tonssklasserna vad gäller lastförmåga.

Större skotare i Sverige

Den svenska skotarmarknaden är mer diversifierad med fler större skotare och fler mindre. I Sverige används de mindre gallringsskotarna enbart i Södra Sverige medan de största skotarna är vanligast i norr. Om man tittar på de registrerade skotarnas genomsnittliga lastförmåga så används större skotare i Sverige. Den svenska snittskotaren är 13 procent större och lastar 14,8 ton medan lastförmågan för den finska skotaren är 13,1 ton.

Inga magnumskördare i Finland

När det gäller skördarna så visar de ungefär samma mönster i Finland som skotarna när det gäller de största maskinerna. Ponsses Bear, John Deeres 1470 eller Komatsus 951:a används inte alls. Däremot finns det en del av de mindre stickvägsskördarna ute i den finska skogen. Hur den svenska skördarmarknaden ser ut kan vi bara spekulera i men vi vet ju att de största skördarna används ganska flitigt i slutavverkningsskogen både i söder och i norr.

Vanligaste maskinerna

Den vanligaste skördaren i Finland var 2017 en Ponsse Scorpion King (41 maskiner) tätt följd av John Deere 1270G (40 st). Den vanligaste skotaren var en Ponsse Buffalo (50 st) och näst vanligast var Ponsse Elk (40). I Sverige var John Deeres 1510 och 1910-skotare de två vanligaste maskinerna under 2017 med 34 registrerade maskiner för vardera modell under 2017.



Källa: Skogsforum


Tipsa en vn Skriv ut





Mest lästa











Tole Verktyg

Baxi

Bamseprodukter

bamseprodukter-skyddaklader

Markusson








Industrinät

Skogshubben

Interagro Side

mekwood

Tatec

bengtssons
Unica Media AB
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se