Sveaskog stöttar ny teknologi med drönare i skogsbruket


2021-11-17

Bild: Karl-Uno Lindgren

Bild: Karl-Uno Lindgren

Sveaskog samarbetar med startupföretaget AirForestry i en innovativ utveckling av flygande drönare för gallring av skog från luften. Idén grundar sig i viljan att se hur drönare kan bidra till ett effektivare och hållbart skogsbruk och samtidigt minska belastningen på skogsmark.

Redan i ett tidigt skede gick Sveaskog in som samarbetspartner med nyckelkompetens, finansiering och upplåtande av mark till AirForestrys idé om att utveckla eldrivna gallringsdrönare för skogsbruket, styrda under övervakning från en operatörsstation. Drönarna ska göra det möjligt att gallra skog och sedan lyfta virket till en uppläggningsplats utan att påverka mark eller omkringliggande träd med stickvägar på samma sätt som markgående maskiner gör.

Stickvägar­ är d
e vägar som tas upp i skogen för att skogsmaskinerna ska kunna avverka och köra ut virket ur skogen och de utgör normalt sett 20 procent av skogens yta. Med drönarna kan alltså denna yta få fortsätta växa som en frisk ungskog och därmed även få fortsätta binda kol. Dessutom är drönaren eldriven vilket betyder minskad dieselanvändning.

Skogsbruket blir även effektivare eftersom drönarna kan bidra till ett jämnare virkesflöde till industrin oberoende av markförhållande över året och det minskar problem med skador på kvarvarande trädbestånd.

– Vi i Sveaskog vill vara ledande inom hållbart skogsbruk och vi vill vara med och stötta och utveckla nya, skonsamma och mer effektiva metoder i skogsbruket. Det AirForestry gör är just en innovation för framtidens skogsbruk, säger Anders Järlesjö, skogsteknisk chef på Sveaskog.

Hittills har tre mindre drönare och en fullstor variant, som är under driftsättning, byggts. Planen är att kunna visa systemets funktion under nästa år.

 Sveaskog såg värdet i vår innovation från dag ett och har följt oss från ritbordet till där vi är idag. De har gett oss stora möjligheter att lyckas med den tekniska utvecklingen. Dels genom att låta oss testa vår teknik i deras gallringsskog, dels genom att bidra finansiellt för att vi ska kunna ta fram prototyper i ett tidigt skede. Vi är väldigt glada för att vi får samarbeta med Sveaskog som delar vår vision om ett hållbart skogsbruk, säger AirForestrys vd Olle Gelin.


Källa: Sveaskog

 


Tipsa en vn Skriv ut





Mest lästa











Tole Verktyg

Baxi

Bamseprodukter

bamseprodukter-skyddaklader

Markusson








Industrinät

Skogshubben

Interagro Side

mekwood
Unica Media AB
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se